Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі – «Код національного класифікатора України ДК 021:2015 “Єдиний закупівельний словник”– 03220000-9 – Овочі, фрукти та горіхи (Апельсин, банан, буряк столовий, кабачок свіжий, капуста білокачанна, капуста цвітна, квасоля червона суха, лимон, морква столова, цибуля ріпчаста жовта, часник, яблуко, петрушка свіжа, перець свіжий, огірок свіжий, помідор свіжий, баклажан свіжий, гарбуз свіжий, кріп свіжий, цибуля зелена пера)»

Інформація щодо обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1266, що вносить зміни до постанови КМУ від 11 жовтня 2016 року № 710 «Про ефективне використання державних коштів»

Замовник: Відділ освіти Трускавецької міської ради.

Найменування предмета закупівлі: «Код національного класифікатора України ДК 021:2015 “Єдиний закупівельний словник”– 03220000-9 – Овочі, фрукти та горіхи (Апельсин, банан, буряк столовий, кабачок свіжий, капуста білокачанна, капуста цвітна, квасоля червона суха, лимон, морква столова, цибуля ріпчаста жовта, часник, яблуко, петрушка свіжа, перець свіжий, огірок свіжий, помідор свіжий, баклажан свіжий, гарбуз свіжий, кріп свіжий, цибуля зелена пера)»

Вид процедури: Відкриті торги з особливостями

Ідентифікатор закупівлі: UA-2023-02-02-004293-a

Очікувана вартість предмета закупівлі: 2 851 866,00 грн. з ПДВ.

Кількість постачання, кг :

Апельсин7500
Банан6100
Буряк столовий7664
Капуста білокачанна9443
Квасоля червона суха835
Лимон284
Морква столова10132
Цибуля ріпчаста жовта7886
Часник136
Яблуко17630
Кріп свіжий80
Петрушка свіжа80
Цибуля зелена пера90
Капуста цвітна800
Кабачок свіжий1000
Перець свіжий540
Огірок свіжий680
Помідор свіжий1020
Баклажан свіжий540
Гарбуз свіжий1500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Строк поставки товару: до 31.12.2023 р.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі: Вимоги до технічних та якісних характеристик предмету закупівлі обумовлені необхідністю закупівлі якісних та безпечних для споживання харчових продуктів, що постачатимуться до освітніх закладів:

№ з/пНайменування та опис характеристик товарів, що вимагаються замовником
1Апельсин

Апельсини мають бути свіжими, зрілими, чистими відповідати вимогам діючого санітарного законодавства України.

Відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Без ГМО.

Запах і смак – властивий апельсинам без стороннього запаху та смаку. Форма і колір повинні відповідати ботанічному сорту.

Відповідно до ботанічного сорту (Навель,  Джаффа, Валенсія)

2Банан

Банани мають бути свіжими,  чистими, мають відповідати вимогам діючого санітарного законодавства України.

Відповідно до ГОСТ, ДСТУ та інших документів, що діють на території України. Без ГМО

Жовтий з зеленими кінчиками

Зеленувато-жовтий, більше жовтий, ніж зелений.

Запах і смак – властиві, банану без стороннього запаху та смаку. Форма і колір повинні відповідати ботанічному сорту.

3Буряк столовий

Корнеплоди такі, що відповідають сезонним характеристикам та сезонному замовленню, вирощені в природних мовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками, середнього розміру Колір відповідного виду, без плям. Смак, запах без сторонніх домішок. Партія повинна надходити до установ замовника, у непошкоджених чистих сітчастих мішках 20-30кг.

Корнеплоди повинні бути стиглими , доброякісними, чистими без залишків землі та бруду, без сторонніх запахів та домішок, середнього розміру, без наявності будь-яких пошкоджень і хвороб,  незелені, негнилі, непошкоджені гризунами.

4Капуста білокачанна

Капуста повинна відповідати сезонним характеристикам та сезонному замовленню, вирощена в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин,

Капуста повинна відповідати  ДСТУ.

Зовнішній вигляд: головки свіжі, цілі, чисті, здорові, щільні, не зів’ялі, технічно стиглі,  без пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками і хворобами та ознак при механізованому збиранні, без зайвої вологості, без загнивання, типовою для даного сорту формою і забарвленням. Запах і смак: властиві даному сорту, без стороннього запаху і присмаку.

Товар не повинен містити небезпечні для організму речовини, в тому числі  штучні барвники, консерванти, ароматизатори, генетично модифіковані організми (ГМО).

Розмір головки за найменшим поперечним діаметром має бути 15 см.

Товарний сорт: перший.

5Квасоля червона суха

Зовнішній вигляд  – квасоля червона, овальна, не допускається зараженість шкідниками та наявність гнилих і зіпсованих бобів, без стороннього запаху і присмаку.

Продукція не повинна містити небезпечні для організму речовини, в тому числі штучні барвники, консерванти, ароматизатори, ГМО тощо. Продукція повинна бути безпечною, придатною до споживання, що підтверджується відповідними документами.

Бобові повинні бути в мішках/пакетах цілих, чистих, вагою не більше 1 кг чи 5 кг та відповідати діючим державним стандартам. Без ГМО, що обов’язково  має бути зазначено на упаковці або на маркувальному ярликові.

Відповідність ДСТУ 8672:2016 або еквівалент.

6Лимон

Лимони мають бути свіжими, зрілими, чистими, відповідати вимогам діючого санітарного законодавства України. Відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Без ГМО.  Запах і смак – властивий лимону без стороннього запаху та смаку.

7Морква столова.

Корнеплоди такі,  що відповідають сезонним характеристикам та сезонному замовленню, вирощені в природних мовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками, середнього розміру Колір відповідного виду, без плям. Смак, запах без сторонніх домішок. Партія повинна надходити до установ замовника у непошкоджених чистих сітчастих мішках 20-30кг.

Корнеплоди повинні бути стиглими, доброякісними, чистими без залишків землі та бруду, без сторонніх запахів та домішок, середнього розміру, без наявності будь-яких пошкоджень і хвороб,  незелені, негнилі, непошкоджені гризунами.

8Цибуля ріпчата жовта

Продукція повинна відповідати сезонним характеристикам та сезонному замовленню. Поперечний діаметр  не менше 5-7 см. Продукція має бути  ціла, чиста, суха не проросла, не зів’яла, не позеленіла, без механічних пошкоджень ,без ознак гнилі ,не підморожена. Відповідність вимогам діючого санітарного законодавства України,  нормам харчування, без ГМО.

9Часник

Цибулини визрілі, тверді, щільні, здорові, чисті, цілі, непророслі. За формою і забарвленням типові для ботанічного сорту. З сухими покритими лусками. Без залишок сухих корінців. Часник свіжий. Технічні умови ДСТУ 3234-95. Товарний сорт перший (цибулини повинні бути непошкодженими та досить правильної форми)

10Яблуко

Яблука вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Достатньої зрілості, без ознак гнилі, механічного пошкодження та пошкодження шкідниками, плоди не висохлі. Колір відповідного виду, без плям, середніх розмірів. Смак, запах без сторонніх домішок.

11Кріп свіжий

зелень повинна бути молодою, свіжою, без квіток та крупних стеблин, без гнилі, не пожовкла, не пошкоджена, не прим’ята, без землі, високої якості.

12Петрушка свіжа

зелень повинна бути молодою, свіжою, без квіток та крупних стеблин, без гнилі, не пожовкла, не пошкоджена, не прим’ята, без землі, високої якості.

13Цибуля зелена пера

Рік збору врожаю – 2023. Цибуля зелена має бути ціла, чиста, не зів’яла, без ушкоджень, не уражена хворобами, типова для ботанічного сорту за формою і забарвленням.

14Капуста цвітна

Якість згідно з ДСТУ,  ТУ та інших документів, що діють на території України. За характеристикою і нормою – ранньостигла, середньостигла та пізньостигла. Щільність головки: середньо та пізньостигла – щільні, ранньостигла – різного ступеня щільності. Зовнішній вигляд: головки свіжі, цілі, здорові, чисті, цілком сформовані, непророслі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, без пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками. Пакування сітки по 3 – 8 кг. Товарний сорт -вищий. Зачистка головки – головки повинні бути зачищені до щільно прилеглих зелених або білих листків. Мати нормальний запах властивий даному ботанічному сорту, без стороннього запаху і присмаку, без загнилих, жовтих, зів’ялих та забруднених листків.

15Кабачок свіжий

За класами якості – відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України.  Зовнішній вигляд коренеплодів – кабачки мають бути свіжі, стиглі, зріли, здорові, вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин.  Товарний сорт – вищий. Пакування- пакет із целофану високої щільності до 3-5 кг. Запах і смак – запах та смак-властиві даному сорту без стороннього запаху та смаку. Не допускається наявність гнилої, пошкоджених шкідниками, уражених хворобами, в’ялі.

16Перець свіжий

Перець свіжий, врожай 2023 року. Властивого кольору, смак та запах властивий, без  шкідливих домішок,  без зараженості та забруднення шкідниками, без ознак гниття.

Товар повинен відповідати ДСТУ 2659-94 Перець солодкий свіжий.

Технічні умови або інших нормативних документів до діючих на території України.

Плоди свіжі, цілі, здорові, чисті, незів’ялі, не тріснуті, без механічних пошкоджень та пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками, дозрілі, без гнилі.

Розмір плодів для сортів подовженої форми – довжина без плодоножки не менш 6 см; для сортів іншої форми найбольший поперечній діаметр – 4см.

Не мають містити нітрати та інші шкідливі речовини, без ГМО. Пакування: ящики або інші види тари, які забезпечують схоронність якості товару при транспортуванні. Тара для пакування має бути ціла, міцна, чиста, суха, без стороннього запаху.

17Огірок свіжий

Врожаю 2023 р. у відповідності до ДСТУ 3247-95 Огірки свіжі.

Технічні умови. або інших нормативних документів до діючих на території України.

Овочі свіжі, цілі, чисті, незів’ялі, не тріснуті, не пожовклі без механічних пошкоджень та пошкоджень сільськогосподарськими шкідниками, без зайвої зовнішньої вологості, відповідного ступеня стиглості, але без перестиглого насіння, типової для ботанічного сорту по формі і забарвленню.

Дозрілі, без гнилі, плоди (11-14) см. Запах і смак: властиві даному сорту, без стороннього запаху і присмаку. Країна походження: Україна. Не мають містити нітрати та інші шкідливі речовини. Без ГМО, очищений від землі сухим способом, фасована у споживчу тару. Огірки повинні бути запаковані в ящики або спеціальні контейнери. Тара повинна бути міцною, сухою, чистою, без сторонніх запахів.

18Помідор свіжий

ДСТУ 3246-95 Томати свіжі.  Врожай 2023 року.

Розфасовані у картонні коробки чи поліетиленові ящики. Плоди свіжі, цілі, чисті, здорові, щільні, не перестиглі, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, з плодоніжкою чи без неї, без механічних пошкоджень та сонячних опіків. Допускається у місцях призначення на плодах томатів легкі натиски від тари. Не допускається наявність плодів томатів з тріщинами, зелені, м’яті, гнилі, пошкоджені шкідниками, уражені хворобами, в’ялі, перестиглі, підморожені. Смак та запах – Властиві даному ботанічному сорту, без стороннього запаху та присмаку. Ступінь стиглості – Червоний, жовтий (для жовто-плідних сортів), оранжевий (для оранжево-плідних сортів), рожевий. Розмір плоду по найбільшому поперечному діаметру, см, не менше – 4,0. Наявність землі, прилиплої до плодів – Не допускається. За якістю мають відповідати ДСТУ або інших нормативних документів до діючих на території України.

19Баклажан свіжий

За класами якості – відповідно до ГОСТ, ДСТУ, ТУ та інших документів, що діють на території України. Зовнішній вигляд: мають бути свіжі, стиглі, зріли, здорові, вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин. Товарний сорт – вищий. Пакування- пакет із целофану високої щільності до 3-5 кг. Запах і смак – запах та

смак-властиві даному сорту без стороннього запаху та смаку. Не

допускається наявність гнилої, пошкоджених шкідниками, уражених хворобами, в’ялі. Врожай 2023 року

20Гарбуз свіжий

Овочі вирощені в природних умовах, без перевищеного вмісту хімічних речовин, мають типові для ботанічного сорту форму та колір. Цілі, чисті, здорові, без зайвої зовнішньої вологості, незів’ялі, непророслі, очищені від землі, без механічних пошкоджень та пошкоджень шкідниками. Колір відповідного виду, без плямистості. Смак, запах без відчуття сторонніх домішок. Зрілі, із щільною шкіркою, без ознак гнилизни.

Фасування: мішки, сітки, ящик, коробка.

Відповідність діючим ДСТУ, ТУ, ГОСТ, іншим технічним умовам діючим в Україні. Без ГМО.

Загальні вимоги до поставки товару:

  1. Якість товару що постачається повинна відповідати умовам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997№ 771/97-ВР (зі змінами та доповненнями), нормативно-технологічній документації, встановленим санітарно-гігієнічним нормам, нормам стандартизації і сертифікації та супроводжуватись відповідними документами, що підтверджують їх якість та придатність до використання. Якість товару що постачається повинна підтверджуватись такими документами, як сертифікат відповідності / чи якісне посвідчення / чи висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи /чи ветеринарне свідоцтво / чи інший документ згідно законодавства, який підтверджує безпеку  та якість харчових продуктів (дані документи подаються при поставці, в залежності від виду товару, який постачається). Товари повинні відповідати показникам якості безпеки, які встановлюються законодавством України та діючим стандартам ТУ, ДСТУ.
  2. Тара та упаковка повинні бути виготовлені з матеріалів дозволених для використання.
  3. Ціни вказуються з урахуванням податків і зборів, що сплачуються або мають бути сплачені, транспортних витрат, навантажувально – розвантажувальних робіт.
  4. Товар має постачатися з терміном придатності не менше 90% загального терміну зберігання.
  5. Кожна партія товару має супроводжуватися документами, що підтверджують їх походження безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів, санітарно гігієнічним вимогам. Такий документ повинен бути діючим з урахуванням терміну реалізації товару.
  6. 6. Постачання товару відбувається партіями (згідно заявок Замовника) протягом 1 робочого дня з моменту замовлення, спецтранспортом Учасника та за його рахунок до загальноосвітніх і дошкільних закладів відділу освіти Трускавецької міської ради.
  7. Категорично забороняється постачання продуктів харчування, які зокрема:

–  продукти, що містять генетично модифіковані організми;

– продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;

– продукти, що містять більше 3-х Е, в зв’язку з тим, що не відомо, як вони взаємодіють;

– продукти, що містять акриламід (канцерогенна та мутагенна речовина) та глутамат натрію.

  1. Товар повинен бути в упаковці, яка відповідає характеру товару і захищає його від пошкоджень під час доставки. Упаковка має містити всю необхідну інформацію про товар, згідно вимог чинного законодавства: назва харчового продукту, назва та адреса підприємства – виробника, вага, нетто, склад, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання, дані про енергетичну цінність.
  2. Якщо поставлений товар не буде відповідати своїм якісним характеристикам, постачальник повинен замінити товар своїми силами і за свій рахунок протягом 8 годин. Доставка, навантаження та розвантаження товару здійснюється за рахунок постачальника.  Завіз продукції повинен здійснюватись при наявності накладної.
  3. Товар має постачатися спецтранспортом, який відповідає всім санітарним нормам та вимогам.

Обгрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі:

Очікувана вартість предмету закупівлі: «Код національного класифікатора України ДК 021:2015 “Єдиний закупівельний словник”– 03220000-9 – Овочі, фрукти та горіхи (Апельсин, банан, буряк столовий, кабачок свіжий, капуста білокачанна, капуста цвітна, квасоля червона суха, лимон, морква столова, цибуля ріпчаста жовта, часник, яблуко, петрушка свіжа, перець свіжий, огірок свіжий, помідор свіжий, баклажан свіжий, гарбуз свіжий, кріп свіжий, цибуля зелена пера)» визначено з урахуванням положень Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженого наказом Уповноваженого органу № 275 від 18.02.2020.

Закупівля проводиться на очікувану вартість, яка визначена з урахуванням ринкових цін на даний вид товару на момент оголошення закупівлі. При визначенні очікуваної вартості застосовувався метод порівняння ринкових цін, після збору та аналізу цінової інформації реального ринку товару, був проведений аналіз закупівель аналогічних товарів через офіційний портал оприлюднення інформації про публічні закупівлі України системи Prozorro.

Фінансування: місцевий бюджет.